Rok druhý – 2014 ?>

Rok druhý – 2014

Rok druhý hodně práce a málo koláčů…

SHRNUTÍ ROKU

Terén – Na zahradě začaly vznikat terénní úpravy. Děkujeme Lídě za poskytnutí bagru, bez kterého bychom to nezvládli. Bagr nám postupně udělal nejprve základy budoucích teras, později během roku některé z nich dodělal. Naštěstí se nám podařilo sehnat dostatek zeminy, abychom měli i na záhony i na terasy. Výše zmíněný bagr nám také udělal ve svahu zářezy na základnu a boudu.

Záhony – Začátkem roku jsme začali připravovat první záhony. Využili jsme uměle vytvořené terásky po bývalých chatařích. Některé sloužily jako záhony již před tím, některé jako základy pro chatky. Další terásky jsme vybudovali sami ze starých cihel a kamenů, kterých je na pozemku fakt hodně. Případně jsme na záhony ve svahu využili staré kmeny a větve. Míša postavila u záhonků chodníček z opuky, vypadá fakt krásně 🙂

Pěstování – Pěstování zeleniny se nám moc nevyvedlo. Zahradu brali útokem slimáci, kteří nám toho požrali obří množtví. Jaro nedalo rostlinkám moc síly. My jsme také naší starostlivostí moc nepřidali. Pohořeli jsme s rajčaty, o které jsme se nestarali, takže chytly plíseň. Naopak zadařilo se česneku, mangoldu a dýním.

Záchod – Koupili jsme kadibudku od truhláře z Jizerských hor a postavili kompostovací záchod s vyhlídkou na Prahu. Na Vltavu a na most Barikádníků, který vypadá jako šestipruhá autodráha. I když jsme základy poctivě vyrovnali, trochu si to sedlo a tak byla kadibudka mírně nahnutá ze svahu. Nikdo z ní ale nevypadl, takže dobrý!

Voda – V horní části pozemku se nachází studna s čepadlem. Takže jsme koupili použitou kubíkovou nádrž, dlouhou hadici a nádrž jsme začali plnit vodou. Po různých peripetiích (nádoba se svezla z podlážky, ukradená hadice, či jak se zapne zalévátko) se nám podařilo vodu zprovoznit. Z nádrže jsme zavedli další hadici, do které teče voda samospádem. Bohužel zpočátku nám zalévání moc nešlo, až v největších pařácích jsme zavedli zalévací služby. Lepší zavlažování plánujeme na r. 2015.

Kompost – Postavili jsme první kompost na trochu blbém místě, který jsme později přesunuli do spodní části zahrady a zvětšili. Ohrádky kompostu jsou z palet.

Bouda – Postavili jsme boudu na nářadí z modřínu. Má moderní vzhled a vzdušný charakter. A provizorní střechu. Dohodli jsme se na tom, že střecha bude zelená, bohužel jsme ji ale nestihli v r.2014 realizovat. Prozatím jsme střechu přikryli autoplachtou.

Včely – Kluci včelařský Petr a Filip na zahradu dali úly. Tento rok se ale sešlo několik nedobrých faktorů a ani jedno ze tří včelstev nepřežilo zimu. Včelaři to přisuzují asi varroáze a veterináři na podzim dokonce vyhlásili v Praze karanténu kvůli moru, takže se trochu bojíme, co bude dál.

Stromy – Naplánovali jsme výsadbu dřevin, na podzim je nakoupili a zasadili. Budeme tak mít tradiční i netradiční plody stromů a keřů – až to všechno jednou vyroste. Také jsme určili, které z původních stromů pokácíme a kterým dáme šanci. Především přítomné jabloně jsou totiž v hrůzostrašném stavu. Narozdíl od hrušky ale slušně zaplodily a z jablek jsme na pozdim dělali domácí mošt. Mňam! V rámci moštování jsme udělali i malé vinobraní a i když ho nebylo tolik, měli jsme i vinný mošt. Ořešák měl extra tvrdé kameňáky. Nějak moc jsme nestihli třešně, ale meruňky jsme chytli a ty byly naprosto geniální – flekaté, ale člověk by málem zapoměl, jak chutná meruňka, když kupuje ty umělé z krámů.

Pergola – Postavili jsme pergolu v horní části zahrady – na jedné terásce, kde kdysi byla chata. Je z ní výhled na celou zahradu. Plánujeme tam udělat sezení a využít okolní révu, abychom si udělali středomořské zákoutí.

Rekultivace – Průběžně bojujeme s šípky, ostružinami a pýrem. Pýr nám leze do záhonů. Ono stačí malý kořínek a hned je tam rostlinka. Ostružiny a šípky jsou nejvíc na svazích teras, postupně se je snažíme vykopávat a místo nich sázet jiné věci. Šalvěj, yuku, bylinky, mahonii, atd. Ale trnitých potvor jich hodně a nikomu se do vykopávání moc nechce.

Kultura a prezentace – Především díky Hance jsme byli na několika akcích, případně jsme je sami zorganizovali (Dobrou chuť sousede v Tiché kavárně).


Zima:
Na Kuchyňce se pracuje i během zimy. Téměř každý z víkendů se zde pečovalo o stromy, přivážel a převážel hnůj, mulčovalo se…

Prosinec: Kuchyňka má oporu pro objekt společenského zázemí. Další rok bude stavební. Stavět se toho bude víc.

22.listopadu: Kuchyňka má dodělanou a natřenou pergolu, natřený domeček na nářadí a zasazené poslední stromy. Zvládli jsme si upéct i poslední letošní buřty.

20. listopadu: V noční zahradě se uskutečnilo setkání na téma komunitou podporovaného zemědělství, které jsme pořádali spolu s DOXem v rámci jeho výstavy Mody demokracie. Těm, které neodradilo pozdně podzimní počasí a tma, byl odměnou svařák, občerstvení a vystoupení Lucie Lankašové Matouškové (Kokoza), Míly Hilgertové (Kompot) a také noční procházka po Kuchyňce při svíčkách.

28. září jsme se zahradou prošli s botanikem Jiřím Sádlem. Zjistili jsme, že tam i bez našeho pěstitelského úsilí roste planě spousta rostlin, které se dají kulinářsky využít, např. různé druhy laskavců, pupalka, juka nebo denivky. Rovněž jsme objevili pár botanických „špeků“ – úporek pochybný a tořici rolní. Vzpomínku na procházku včetně pár receptů najdete zde.

23. září jsme spolu s Alenou Lehmannovou naplánovali výsadbu dřevin. Foto zde.

20. září jsme připojili k akci Zažij město jinak. Program s názvem Zažij jídlo jinak (především prezentace fenoménu KPZ) jsme byli u kina Oko.

6. a 7. září
dostala naše kůlna (krásná v rámci workshopu postavená dřevostavba) dveře! foto z akce zde.

3. září byla na zahradě Valná hromada našeho sdružení. Mimojiné jsme si určili polohu a podobu dětských herních prvků v zahradě, vymysleli přístřešek na dřevo a vytvořili pracovní skupiny k jednotlivým tématům.


24. srpna
sklízíme a je vážně co. Zahrada odolala slimákům a vedrům a plodí. Rajčata jsou díky jižnímu svahu úžasně sladká, okurky naopak hrozně hořké.

21. srpna jsme u Nadace Via opět zažádali o grant (druhá možnost vyplývající z grantu, který jsme dostali na jaře). Soutěží se o 50 tisíc Kč, rádi bychom za ně pořídili zahradě vodní živel (jezírko), dětem zábavu (ruční přečerpávací systém k jezírku) a dospělým trochu odpočinku (posezení/altán).

20. srpna jsme na Kuchyňce začaly ubytovávat včely! Děkujeme jim za jejich nedocenitelnou práci, přejeme jim příjemný pobyt a život.
 
17. srpna
jsme opět hostili sousedy v rámci akce Dobrou chuť, sousede. Bylo sezonní, květinové (i krása se dá jíst) a literární. Fotografie budou brzy.

8. srpna Je to zelená džungle plná zrajících plodů – takhle nějak si dřív lidi představovali to místo mezi Eufratem a Tigridem zvané Rajská zahrada, Eden či Ráj. Mirka Jirková

7. června začínáme stavět boudu na nářadí. Zveme vás na dřevařský workshop. Podrobnosti zde.
22. května je na našem jižním svahu vedro vedro vedro. Zavedli jsme zavlažovací služby.
21. května se na zahradě uskutečnilo velké sázení. Slimáci se ale sazenicemi zdatně živí, zkoušíme tedy co se dá, abychom měli úrodu a nemuseli je zabíjet. Např. slimáčí kompostér.

17. května
jsme opět slavili svátek sousedství – hostina Dobrou chuť, sousede byla za vydatného deště, takže v útulné Tiché kavárně. Jedli jsme, pili a také zpívali 🙂

9. května máme 24 členů. Diskutujeme o tom, zda nevyhlásíme stop stav.

3. května jsme v rámci workshopu postavili kompostovací záchod. Foto ze stavby najdete zde.

Od poloviny dubna začal na zahradě bagr vytvářet terasy a základy pro naše stavby. Pracuje a my se na něj koukáme a řídíme ho. Děti to moc baví.

8. dubna
: Konečně známe výše provozních příspěvků pro tento rok! Od 450 Kč do 1350 Kč podle množství práce člena.

5. dubna jsme po stylové kuchyňkovské cyklojízdě pokřtili zahradu. Tedy spíše architektonický návrh, jenž se brzy začne stávat realitou. A poté jsme schválili provozní rozpočet pro tento rok.

15. března
jsme po úžasném zahradnickém, byť příliš krátkém dešti oseli několik prvních záhonů (ředkvičky, petržele, cibule, hrách, roketu, mrkev, kopr atd). Naštěstí – a to je velká novina – už máme čím zalévat. Děkujeme dešti, děkujeme i spodním vodám.

16. února jsme si opět užili akci Dobrou chuť, sousede. Jídlem jsme opět naplnili čtyři stoly a přejedli asi tak 50 lidí. Snědlo se vše a vše, co bylo třeba, se během toho naplánovalo.

5. února jsme se ještě detailněji zamysleli nad terasováním. A už se připravujeme na 16. února, kdy pořádáme další „chutné“ setkání s názvem Tichá Kuchyňka aneb Dobrou chuť, sousede.

Kolem 20. ledna fantazírujeme o tom, co chceme pěstovat a kolik toho sníme. Tzn. začíná vznikat první osevní plán Komunitní zahrady Kuchyňka.

19. ledna jsme se opět potkali s architekty, potvrdili si umístění objektu a teras. A také jsme narazili na vodu – jak ji vyřešit? Držte palce, řešíme, řešíme… Do konce ledna už bychom rádi zaúkolovali bagr.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

„Nikdy se nesměji nejlépe. Bojím se, že by to mohlo být naposledy.“ Jan Werich