Podzimní brigáda 26. 9. 2021
V neděli 26. 9. se konala první podzimní brigáda. Na programu byla hromada úkolů – vyplet většinu záhonů, zarovnat terén okolo rezervoáru na vodu, očesat švestku ve slepičím výběhu a uvařit povidla, zlikvidovat odplozená rajčata, sekat trávu a rozšířit záhon na nejspodnější terase – kterých se většina členů Kuchyňky zalekla a dopředu se z účasti omluvila. Autorka tohoto zápisu, která se rovněž vysrabila a dala přednost práci a pohodě, se domnívá, že měl být vyslyšen její návrh uspořádat v rámci brigády mejdan – určitě by to přitáhlo i leckterá nemakačenka. Ti, kteří dorazili, však pracovali s takovým nasazením, že se podařilo většinu úkolů zvládnout. O catering se vedle nově otevřeného bistra u Číňana v režii dětí jako obvykle postarala šéfkuchařka Eva Tamara se svým multifunkčním hrncem, která nabídla delikatesní dýňovou polévku s bylinkami a krutony (a odrovnala přitom svůj tyčový mixér). Někteří chytráci jako Honza V. se o kulinářský příspěvek připravili tím, že si dopředu sežehli hubu námi vypěstovanými papričkami. Bára a další, kteří se nemohli nejen kvůli velkému panděru pustit do zahradnických prací, mezitím připravovali komunitní povidla. Sklizeň byla obstojná: papriky, rajčata, rukola, okurky, dýně, švestky, pastinák, pórek a – jak jinak – řepa, se kterou už nikdo neví, co dělat. Některé členy téměř rozplakala jedna z nejdůležitějších členek Christiane, která nám oznámila, že se příští rok stěhuje do Rakouska, kde bude mít, jak sama podotkla, bohužel zahradu sama pro sebe. Další bohužel přišlo v podobě oznámení, že nějaký blbec ukradl komunitní kasičku s ca. 400 korunami. Možná není úplně dobrý nápad nechávat základnu téměř nonstop otevřenou a rozsvícenou v oblasti, kde se to pochybnými existencemi jen hemží. Další brigáda se koná v říjnu, snad se jí zúčastníme ve vyšším počtu.
Komzakuch!
zapsala Viktorie Hanišová